Wie meespeelt in een spel waarbij iets te winnen valt, wordt altijd geconfronteerd met kansspelbelasting. Dit geldt voor allerlei soorten loterijen en andere spellen waar prijzen mee gemoeid zijn. Dit is dus ook het geval wanneer je meespeelt met de lotto. De vraag waar veel mensen alleen mee rondlopen is: hoe rekent de belastingdienst kansspelbelasting? Ze vragen zich dan af welk bedrag ze op welk moment moeten afdragen. Dit is natuurlijk ook gewoon een logische vraag. Er bestaat immers best wel enige verwarring over hoe dit werkt.
Wanneer geldt de belasting?
Allereerst is het belangrijk om vast te stellen wanneer de belasting geldt. Daarom is het goed om te weten wat een kansspel dan eigenlijk is. Eigenlijk is het heel simpel. Kan je alleen winnen door toeval of geluk, dan heb je te maken met een kansspel. Echter is het ook zo dat prijsvragen hieronder kunnen vallen. Je hebt dan weliswaar de kennis zelf in huis, maar of je wint hangt van een jury af. Ook deze spellen kunnen hier dus onder gerekend worden. In zulke gevallen geldt de belasting.
Wanneer moet de belasting betaald worden?
De belasting kan op meerdere manieren worden afgedragen. Het kan namelijk zo zijn dat de winnaar van de prijs het moet betalen, maar het is ook goed mogelijk dat de organisator van de loterij of prijsvraag hem moet betalen. Wanneer de winnaar betaalt, dan wordt de belasting van het prijzengeld afgetrokken. Wanneer de organisatie betaalt, dan is dit uiteraard niet het geval. Deze wordt dan uit het vermogen van organisatie betaald. Dit kan naar eigen inzicht worden gedaan door de organisatie.
De omvang van de belasting
De laatste belangrijke vraag is natuurlijk hoe hoog de belasting moet zijn. Dit komt neer op 29 procent van de waarde van de prijs. Wanneer er geld gewonnen kan worden, dan is de prijs net zo groot als de waarde. Is de prijs een product, dan gaat het om 85 procent van de aanschafwaarde waarover de belasting berekend wordt. Zo kan je al snel een redelijk nauwkeurige berekening van de hoogte van de belasting maken.