Zijn onze gegevens bij de loterij wel veilig?

Door een lek bij de Postcode Loterij, Bankgiro Loterij en Vriendenloterij zijn de gegevens van 450.000 deelnemers gelekt. Dit lieten de loterijen weten door middel van een advertentie in de ochtendbladen begin deze maand. Zijn onze gegevens wel veilig bij een loterij?

veiligheidslek postcode loterij vriendenloterij bankgiro loterij

Ernstig veiligheidslek bij goededoelenloterijen

Het leek er aanvankelijk op dat 600.000 mensen gedupeerd waren door het lek bij de goededoelenloterijen. Dat werd namelijk gesteld in de berichten die in de ochtendbladen en op de eigen website van de Bankgiro Loterij, Postcode Loterij en Vriendenloterij werden gepubliceerd. Dat het er uiteindelijk een kwart minder zijn, maakt de zaak niet minder ernstig. Het blijft vreselijk dat een onbekende toegang heeft kunnen krijgen tot jouw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Voor 900 van deze 450.000 gedupeerden is het nog kwalijker. Van deze mensen waren ook de geboortedatum en het bankrekeningnummer zichtbaar voor kwaadwillenden.

Wat is er met de gegevens gebeurd?

Een lek in de beveiliging zorgde ervoor dat de gegevens door buitenstaanders konden worden ingezien. De organisatie van de Postcode Loterij, Bankgiro Loterij en VriendenLoterij werd hierop gewezen. Of er ook daadwerkelijk gevoelige informatie is verspreid, is niet duidelijk. Volgens de loterijen is er niets openbaar gemaakt. Het lek zat overigens niet bij de loterijen zelf, maar bij een externe leverancier. Nadat bekend werd dat er bij deze leverancier een lek was, en dat dit lek mede door het niet nakomen van afspraken was ontstaan, werd de leverancier onmiddellijk de laan uit gestuurd.

Zijn onze gegevens wel veilig?

De Postcode Loterij, Bankgiro Loterij en VriendenLoterij lijken snel en goed gehandeld te hebben in deze zaak. Toch blijkt weer dat het veel erger had kunnen aflopen als een ander eerder bij dit lek was gekomen dan de eerder genoemde computerspecialist. Je kunt er dus in de regel van uitgaan, dat je gegevens veilig zijn. Ook de bij ons aangesloten online aanbieders zijn zeer streng op de bewaking van persoonsgegevens. Wie zich aanmeldt bij bijvoorbeeld Icelotto, theLotter of Jackpot.com kan er dus op rekenen dat zijn of haar gegevens veilig zijn.

About the Author: admin

Leave A Reply