Dit is wat werkelijk gebeurt als je de loterij wint

Droom je ervan om de loterij te winnen? Je bent niet de enige. Voordat deze droom werkelijkheid wordt, willen we je graag stap voor stap uitleggen wat er gaat gebeuren.

wat er werkelijk gebeurt als loterij wint

1. Je claimt je prijs

De trekking van de loterij is geweest en op jouw lot is de jackpot gevallen. Misschien enkele tientallen miljoenen in de Staatsloterij of EuroJackpot, misschien wel enkele honderden miljoenen als je een Powerball lot gekocht hebt. Als je online meespeelt, worden de meeste prijzen automatisch bijgeschreven. Grote prijzen kunnen extra gegevens vereisen. Wees hier op tijd mee, want elke loterij heeft een maximale periode waarin je de prijs kunt claimen! Dan begint het.

2. “Vult u alstublieft deze papieren in”

Net zoals een grote aankoop of verkoop, gaat de uitbetaling van een grote prijs gepaard met het nodige papierwerk. Afhankelijk van de loterij waarin je meespeelt, gaat het om een stapeltje juridische documenten en een eventueel belastingformulier. Vaak word je hierbij ook gevraagd of je wilt meewerken aan een persconferentie. Hoewel je dit gewoon kunt weigeren, moet je je geen illusies maken: vroeg of laat komen journalisten er wel achter wie je bent.

3. Slimme winnaars stellen een team samen

Veel loterijwinnaars maken grote fouten nadat ze een prijs hebben gewonnen. Ze bellen als eerste hun wederhelft. Logisch en romantisch, maar niet altijd even slim. Pas als je veel geld hebt, zul je zien wat dat met de mensen om je heen doet (ja, zelfs de mensen die heel dichtbij je staan en die je altijd hebt vertrouwd). Het lijkt misschien onmogelijk, maar de eerste 3 mensen die je moet bellen, zijn niet je moeder, je broer en je vrouw (of vader, zus en man). Het zijn een goede advocaat, accountant en financieel adviseur.

Bel je advocaat voordat je de prijs hebt!

Het slimst is om een (financieel onderlegde) advocaat te bellen nog voordat je de prijs ophaalt. Je advocaat kan je helpen met de keuze hoe je de prijs krijgt uitbetaald (per loterij verschillend). Speel het op de juiste manier en je kunt er nog wat aan verdienen.

Is een goed team noodzakelijk?

Ja. Je weet pas wat veel geld met je doet als je het hebt. Heel veel mensen kunnen niet omgaan met deze plotselinge financiĆ«le sprong. Onderzoek wijst uit dat naar schatting 70 procent van de winnaars van grote prijzen het geld erdoorheen jaagt en soms zelfs nog armer en ongelukkiger achterblijft. Dat betekent dat 30 procent – een minderheid! – het goed aanpakt. Wees gewaarschuwd: pak het goed aan.

About the Author: Sandra Bruns

Sandra Bruns is al sinds het begin van Online Lotto Spelen actief als schrijfster. Zij houdt zich dagelijks bezig met alles wat met iGaming te maken heeft en kent het wereldje dan ook goed. Naast Loterijen verdiept Sandra zich graag in de wereld van online casino's. Volg haar op LinkedIn!

Leave A Reply